Allmänt

I miniatyrernas värld

2014-01-25 10:32 #0 av: VildaVittra

Stig Helmer säger i sällskapsresan att "Det är faktiskt ingen lek, det är en väldigt stimulerande hobby!" och det är helt sant. En underbar och stimulerande hobby som tillåter vem som helst, i vilken ålder som helst att leva ut sina fantasier om allt från slott till kojor.

När man jobbar med miniatyrer så väljer man först vilken skala man vill använda. Att välja rätt skala är extra viktigt just om man vill få plats med hela slottet Versailles på matbordet, mindre viktig om man bara vill bygga en enda modell av stolen som farfar brukade sitta i. En väldigt vanlig skala om man köper byggsatser är skala 1:12 vilket är den jag jobbar mest med, sen är även Lundbyskalan vanlig vilken ligger runt 1:17 till 1:18, men det finns som sagt både större och mindre skalor, en del bygger till dockor av Barbiestorlek.

Jag samlar på en hel del skräp som andra skulle kalla det, jag kallar det material. Glasspinnar, träknappar, gamla kablar, allt kan bli nya möbler eller ting till ett nytt eller gammalt skåp.


Man måste inte bygga saker till ett helt skåp, det går bra att bara göra småsaker och ha i ett tittskåp. Skåpet på bilden kommer ifrån IKEA och är en vägghylla.Det ska bli en enrummare med sovloft. En toalett ska jag trolla dit med en dörr som står på glänt på den bakre väggen.


Miniatyrer är i mångt och mycket ett pillerarbete. Denna korg har jag gjort i näver som jag fått förtunna flaken på för att kunna fläta korgen och sen använda hårnålar för att hålla ihop remsorna medan limmet torkade. Korgen är så liten att den precis ryms på en fingertopp.Här är ett litet slagbord byggd av just skräp. Botten på en delikatessostsförpackning, en träknapp, en liten bit rundstav, glasspinnar och några tändstickor. Sen på med lite färg och vips så har man ett 1800-talsbord. 


Något jag tycker om att arbeta med är gips. Först gjuter jag basformen, i detta fall gjord av en ölburk, en engångsmugg, en snusdosa och en toapappersrulle (för att göra kakelugnen ihålig). När basmodellen är klar, så är det bara att ta en kniv och karva ut dekoren och plattorna. Skulle man råka karva för mycket så är det bara att dutta dit lite nytt gips som får brinna. Överst sitter en möbelspik och luckorna är gjorda av insidan av en kaviartub. Den lilla byrån är gjord av papp, tändsticksaskar och mässingstråd. Bordet är samma som bordet över.


Man kan välja saker från sitt hem, vilket är väldigt praktiskt då man lätt kan mäta möbeln och få den helt skalenligt. Här är det min gamla soffa som fick stå modell, den finns tyvärr inte med mig längre då den fått stå ut med en hel del valpar. Men den slutade sitt liv som en grillfest.


Man kan även ta något man vill ha, men inte har plats med. Måtten kan kan be snälla människor på internet om. Cool Jag hade inte plats för en äppelskänk, så då byggde jag den istället. Äppelskåpet står nu hos en vän som fick den i födelsedagspresent. Spegelbiten gjordes av spegelmosaik.


Man kan även ha årstidsteman i sin lilla miniatyrvärld. Här har jag gjort en julgarn. Nej, jag stavade inte fel, det heter garn, inte gran, då den är gjord av garn och ståltråd. Här finns en jättebra beskrivning på hur man gör en garn, min garn är flera garnar som jag tvinnat ihop, så varje gren är en garn. http://mjhobby.wordpress.com/hur-man-bygger-en-gran/


Sen finns en lersort som heter DAS-lera, vilken är suverän om man ska tillverka porslin eller andra tunna föremål. Eller varför inte en mortel i Kolmårdenmarmor. Många använder även denna lera till att tillverka tegeltak.

Det får nog räcka nu. Miniatyrernas värld är så stor att den inte ens skulle rymmas i en tjock bok. Men ni fick i alla fall läsa förordet.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-25 11:42 #1 av: [Hallons]

Mycket bra skrivet :)

Mvh EmiliaUppfödare av liten Rex i svart och havanna samt otter -  Nilvanas rexar                                    

Anmäl
2014-03-04 08:35 #2 av: tlover

oj vad duktig du är! det ser så verkligt ut.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-03-04 09:08 #3 av: Emo

Många fina saker och många fina tips. Ska du bli färdig med din kristallkrona eller ska jag hinna före? Skrattar

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2014-03-04 14:56 #4 av: VildaVittra

#2 Tackar! Jag är en sucker för att göra det så realistiskt som möjligt, men jag gillar att titta och imponeras av andras stilar också.

#3 Just nu är jag upptagen med en viss pärlfigurin, så jag tror du hinner före. Cool

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-03-06 13:24 #5 av: Pialinn

Jag blev helt såld på din kakelugn!!!!!

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.